Inhoud artikel
Een hypotheek aanvragen en toch een BKR Registratie?
Wie kunnen eerder een hypotheek met BKR krijgen?
Waarom kan ik met negatief BKR advies toch een hypotheek afsluiten?
Welke BKR codes worden gebruikt?

Een hypotheek aanvragen en toch een BKR Registratie?

Wanneer een consument een hypotheek bij een bank, tussenpersonen of geldverstrekkers wil afsluiten, zal deze informatie opvragen bij het BKR. Deze afkorting staat voor Bureau van Krediet Registratie en is gevestigd in Tiel. Dit bureau is de enige in Nederland met een centrale database met betrekking tot alles op het gebied van geld, en dit per consument.

Deze geldverstrekkers zullen bij een negatieve BKR registratie van de aanvrager vaak niet geïnteresseerd zijn in het verstrekken van een hypotheek.

Dat wil zeggen dat de consument een achterstand heeft op betalings- en aflosgebieden, zoals bijvoorbeeld op de volgende gebieden:

  1. Telefoonabonnementen
  2. Koopovereenkomst met uitgestelde betalingen
  3. Creditcards

Er zijn diverse geldverstrekkers die juist aan consumenten hypotheken verstrekken met een negatieve BKR registratie. Dit aantal aanbieders neemt de laatste tijd alleen maar toe.

Wie kunnen eerder een hypotheek met BKR krijgen?

Er zijn diverse bedrijven die speciaal voor consumenten met een negatieve BKR registratie toch diverse hypotheekvormen kunnen verstrekken, consumenten zoals:

  • Uitzendkrachten
  • Jonge ondernemers
  • Freelancers

Bij de keuze hiervan wordt vooral gekeken naar de leefomstandigheden.

Waarom kan ik met negatief BKR advies toch een hypotheek afsluiten?

Afhankelijk van de BKR registratie van de consument zal worden bepaald wat de hoogte van de rente zal bedragen.

Aangezien consumenten met een negatieve registratie toch meer risico’s met zich meebrengen, zullen geldverstrekkers hiermee rekening houden. En dus zal de premie van de lening omhoog gaan.

Welke BKR codes worden gebruikt?

Er zijn diverse codes die door het BKR wordt gebruikt om aan te geven hoe de consument ervoor staat. Deze BKR coderingen geven aan of het verstandig is om de consument geld te lenen.

Wanneer een consument de codes 1 t/m 4, een schuldregeling heeft getroffen of een A notatie heeft zal deze geen hypotheek verkrijgen.

Een hypotheek zal wel verstrekt kunnen worden wanneer de consument een A registratie of code 1 heeft met een herstelcode.